Sunday, 11 September 2016

#rdh8th SPM is coming shortly



in the name of Allah, the most compassionate, the most merciful

first and foremost, sorry sebab lama x update ye wahai peminat peminat setia.(bajet)
i'm very busy with my exam(tipu je sebenarnya x busy) tp pemalas gila. tp betulla aku
baru je habis exam trial and the result wanna make me cry sometimes when i recap it.
my addmath fuhh. idk why i suppose to get D . but, after few times thinking... i got
a meaningful answer.

     " mungkin Allah taknak bagi lagi sekarang. nak tengok setakat mana usaha mu."

      "Allah tak kejam. Allah bagi setakat mana yang kamu usaha."

      "Allah x pandang mu tu sape, yang pasti, Allah tengok how much kamu punya usaha."

actually, regeret lah jugak. ye laa sape tak upset kan. memang la target 11A utk trial
dan lulus syarat kemasukan ke DQ tapi apakan daya. saifullah, syukur. alhamdulillah.
kengkawan yang belum buat sujud syukur lepas dapat result sila sila lah yee...

ok back to topik. benda yang paling regret. subjek english. i tried and put so much
effort to grab A+ in english but i just got A-. miserable gila ahhh. kertas 2 haram jadah
dapat rendah dan kertas 1 x berapa nak strong bahagian CW. over confident maybe.
i just got 38/50. lower b . mane x sedih sebelum ni dpt 45/50. discontented + high dejected.


maybe ada kurangnya dekat mana mana tu. ad buat salah dengan tcer barangkali.
ada sahabta yang 'kesokk' ke. hmm. who's know kan. benda nampak simple
tapi penting untuk dicaknakannn.

kepada yang dapat straight A, alfun mabrouk! jangan lupa tolong orang lain. yang belum
dapat, sama sama kita usaha. kita gandakan usaha tawakkal jangan lupa. kejayaan kita
kejayaan bersama. beat 1.72 misi kita.

untuk calon spm ibest khususnya.. here is some advise lah. before the tough exam
began .hmm sooner. ada 50 hari lebih lagi yee.. dekat dah sebenarnya.

1- jika x paham tanya, jangan buat buat malu. dan jangan membodohkan diri sendiri
     dengan buat buat paham. aku kenal spesies ni. sebab aku pun sama.

2- kurangkan bermain. seminggu sekali i think it enough. hujung minggu kita main sekali
    biar minda jadi sihat. so, petang petang apakata kita revise sikit sikit. kalu x dapat
    100 peratus dapat 20 peratus pun dah ok. jangan x dpt terus.

3-tolong rakan yang lain. kalu kamu rasa kamu 'biso' alek tu, tolong lah kawan kamu
   yang lemah alek tu. biar sama sama berjaya. kita kan satu batch.

4-kalu ada kawan yang masih leka. tarik dia. bantu dia. do not left him behind. pesan
   tcer najibah, awak la kena tolong dia. kalau x sape lagi..?

5- kurangkan tidur. nak rehat pun berpada pada lah. agak agak lah. kalu tengok kawan
    sama sama kita kejut. jangan la kejut tu wak 'kenak' dio pulokkk.

6- perkasakan waktu prep. aku recognise lah benda ni.. prep sek kita mmg kurang
    keberkesanan. perlukan lebih tumpuan dan penghayatan. macam yang aku mention
   kat ats, study lah, x dapat banyak, dapat sikit pun jadi.

7- jaga mulut. jaga adab . jaga mata. jaga hubungan. hablumminallah hablumminannaas..
    pergi mintak maaf dekat sesape yang korang rasa pernah buat silap. mintak maaaf
    awal awal.

8- dhuha jgn pernah tinggal. solat hajat. tahajjud. sujud terakhir tu lamakan sikit.
    mohon kejayaan kita satu batch. beat 1.72




9- bak kata tcer ramlah, jangan pandang rendah pada doa. doa lah banyak banyak.
    banyak banyak banyakkkan doa ye kwan kawan.

10- jangan dekati dosa. penting. keberkatan tu biar ada. jangan mengata kawan. jangan
      mengumpat.

11- jangan study subjek yang kamu minat je. sekarang ni xde istilah aku minat subjek tu
      aku x minat subjek ni. no,  kamu dah terpilih untuk hadapi spm dengan subjek ni.
      dah daftar dah ye kawan kawan. perkasakan!

12- jangan tidur lewat sangat. i think paling lewat pukul 2 pun its enough laa.

13- jangan lupa solat berjemaah. subuh paling penting. basit kan sokmo pesan, suruh jaga
      solat subuh berjemaah. sape x berjemaah di surau maknanya dia kalah dengan setan.
      malu woii.

14-i'll update later.


ok. tu je lahhh. segala apa yang orang duk kata kat kita, bak kata iqbal, pedulikan.
tapi jangan kesemuanya ditulikan. kita cedok yang baik baik saja. inshaaAllah, yakin
kita mampu. kejayaan kita adalah kejayaan bersama. bantu rakan rakan anda ye.
bittaufiq wannajah yaa asdiqaa'i.


9 comments:

  1. Wahhh post panas dari oven ni! Bittaufiq wannajah sepul. Goodluck!

    ReplyDelete
  2. aku rasa baik mu try untuk minta kat dq tu walaupunxlepas syarat dia.sbb berkemungkinan tahun ni dia rasa baik hati ke nak terima. kalau ikut tahun2 sebelum ni, mmg ramai sangat keluar dq slepas result spm kluar plus dpt tawaran luarnegara. tahun ni pon hampir 30 org lebih yang kluar slps result spm. btw , result mu rano ? cer kongsi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. senior support. thank you. 10A1D WAKAKAKA

      Delete
  3. wah Sepu.. Congrats laaa... try apply dulu DQ..
    truskan usaha
    Usaha + Doa + Tawakkal

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih . teruskan usaha jugak qila.

      Delete

i'll appreciate each words from you guys!