Saturday, 26 December 2015

#sujud sajdah

In the name of Allah, the most compassionate, the most merciful.

eh. fuh fuh. tebalnya habuk. ofcos lah. intenet lembab bro. intenet lembab tahap
mintak siku pun ada. lembab dia macam ikan keli dalam selut. macam belut dalam baruh.
geram kot. berapa kali aku bukak blog nak update kena tunggu lama gila.
lembab tahap mintak tumit pun ada. adehh. orang panggil apa kalu blakang tumit tuh?
hahah. first time aku dengar perkataan tu tahun lepas. masa form 3. nama dia

.
.
.
.
.
.
.
'ssah'

cara bacaan dia atas huruf s tu ada sabdu. pandai pandai lah. mula mula aku dengar
tu aku x tahu apa itu ssah. biar aku duk kat besut ni je pun tapi aku 
bukannya menghayati sangat bahasa kelantan. heheheh. aku ni dah kenapa.

intenet lembab je pun. nak ssah bagai. x rasa melebih ke awang oii. biarla~ blog aku.


ok back to topic. sujud sajdah. have you guys ever do this??
alaaaa. yang org sujud tika hari ahad tuuuu? takkan x pernah buat??
hahahha. pernah ? uiii dahsyat nye... sujud sajdah korang hari ahad boleh tahan!
kat mana tu? aku nak pergi sekali. pm eh!

ok. melalak.

actually sujud sajdah adalah sujud yang orang buat bila baca surah sajdah 
pada pagi jumaat tu.... alaaa x kan x bese?? bajet bese laa ni.. hehehe. 
first time aku buat sujud sajdah ni masa bila entah aku pun dah x ingat. 
first time buat tu masa solat zohor subuh pagi jumaat,,, ye laa aku punya pandai
aku ikut je orang tak tahu apa yang aku buat. ye laa masa tu kecik lagi kan. mana tahu.

last last aku siap kata kat ayah aku tuk imam tu smayang salah. toink!.
banyak lah kau punya salah ! malu kot. masa tu x malu lagih. heheheh. kecik lagi kang.
korang pun aku rasa eleh kemain buat sujud sajdah masa kecik tapi tak tahu
pun korang buat apa. yedak?? tayahh tipu lah,, senyum sesorang lettew! *perasan bhaii.

so, sejak aku masuk sekolah imtiaz tu.. eh jap jap. imtiaz besut tuu.. takkan tak kenal?
yang gempak besar cantik gila kot. macam macam orang puji. eh?
ye lah. memang cantik pun. entire malaysia tahu wehh. imtiaz ni uiii gila bak hang
bukan setakat sekolah cantik tapi prestasi pun gempak kebaboom kebaboom yooo.
tapi prestasi aku tayahh cakap lah. malu.. x segempak nama sekolah. 


ni aaaa. adehhh..hehe
 *ambik buku tutup muka

dah,,dah lari topik dah. hehe. blog aku.

ok aku sambung. sejak masuk imtiaz ni.. eh lupa nak bagitau, nama singkatan 
imtiaz besut ni ibest. hehe. yee..sejak aku masuk ibest ni ye lah duk asrama kang, 
sekolah agama lagi, ofcos lah sentiasa kena buat sujud sajdah ni..
yee..korang tahu lah caner kang. 

actually aku malu gak nak bagitau benda ni. tapi aku abaikan rasa malu tuh. wuuu.
*muncung mulut bajet kiut baby babi lah. err
aku sebenarnya tak tahu bacaan sebenar sujud tuh,, ye lah.
dah daha dah dah. tayahh bajet lah. aku gerenti orang yang baca entry ni pun belum tentu
tahu bacaan khas sujud nih. hahah. biasa aku baca korang tahu?
subhaanallah, alhamdulillah, allahuakbar. thats it. wuuuhuuu..
korang tu tayah bajet sangat laaa. eleh entah entah tak baca terus. ikut je tanpa
buat pape. nah gelak laa gelak untuk diri sendiri.

tapi inilah hakikat yang sebenarnya kita perlu untuk ambik iktibar. dah tak tahu tu
ambik tahu. actually ak rasa nak tahu bacaan sebenar dia tapi x tercari lak.
sehingga lah aku terpaksa pergi ke satu kem,, kem tu kem rahsia. nak sebut 
nama kem tu aku malu. jadi takyah tahu. okehh. 

ada sorang kawan ni,,, ye lah sebelum solat subuh pagi jumaat tu dia cakap
actually dia x tahu bacaan masa sujud sajdah tuh. aku nak gelak sebenarnya
tapi gituu ah. samaje dengan diri aku. aku pun apa lagi. keluar henset tengok bacaan dia.
hahahah,, gambar tu dah ada lama dah dlm henset tapi diabaikan. baguslah kawan aku
yang tu. dia jujur nak tahu. dan perlu untuk kami ambik tahu. hahaha. 

since that day. aku hafal dah bacaan tuh. malu lah ke diri sendiri kalu asyik
nak tipu diri sendiri je depan Allah pulak tuh . so mulai sekarang, aku share 
dengan korang . hafal dan amal yee..
entry panjang sikit wuuwuwuwhuhuh. memababak
*semoga bermanfaat




*dah baca jangan lupa komen.dan jangan lupa klik iklan nuffnang tuh. 
kenyit mata kett.

1 comment:

  1. nice sharing bro. hahaha. baru ku tahu cara bacaan dia. aku pun selama ni sama macam ko ah. senyap je time sujud tuu..

    ReplyDelete

i'll appreciate each words from you guys!