Tuesday, 29 December 2015

#schoolwide enrichment model 2015

in the name of Allah. the most compassionate, the most merciful

dari kiri, iqbal, syahril, aku, azri dan aiman

alhamdulillah. aku masih diberi peluang meneruskan entry seterusnya. *mood rajin datang*
kerja sekolah belum siap lagi ekekekh. rajin kepala hotakk kau saifullah wehhh. bajet je lebih.
ok jadi entry kali ni inshaaAllah aku nak kongsi dengan kalian semua tentang s.e.m. nama panjang
dia tittle entry nih. sem ni kira macam satu medium untuk pelajar tunjuk bakat yang dierang ada lah contoh
dalam penghasilan prosuk dan idea idea baharu yang memudahkan lagi kehidupan kita. pandai pandai
je aku bagi definisi.wuuhuu. harap paham yee..

ok. firstly, kiterang actually xde niat nak menang pun pertandingan tu di preingkat sekolah
since kiterang pun memang main main je ahahah. kiterang masuk kategori research. the only team 
yang masuk pertandingan tu dan buat research. actually research kiterang semasa pertandingan 
peringkat sekolah tu simple je. kiterang buat research tentang semut charlie.. nak tahu apa itu semut charlie
klik link dibawah. perhatian,, kajian kami ni kajian asas je ok.

...
 http://www.onsihat.com/2015/04/bisa-racun-semut-charlie-semut-kayap-semut-tomcat.html


ok. then kami struggle la buat presentation bagai. malam sebelum pertandingan tu baru je masukkan
isi untuk dipresentkan esok pada hari pertandingan. ahahah. dan idea nak buat research ni
kami dapat lepas terlalu xde idea dan kebetulan semut charlie sedang mengganas di sekolah kami.
wuuhu. maka tercetuslah idea untuk sertai pertandingan ni. ok..malam sebelum pertandingan tu
kiterang tidur lewat sebab sibuk dok siapkan booth kami. kami hias cantik cantik bro tapi sayang
penilai tak nampak usaha kami yang itu. so no reward untuk hiasan booth biarpun kalu tengok,
booth kiterang cantik kot masa tu. mungkin dia ada kriteria dia sendiri. siapa tahu kan?

ok kemudian hari pertandingan pun tiba. kami ready ready dan aku debar gila kot sebab aku kena
jadi presenter. btw, lupa nak bagitahu, group aku 3 orang je... aku, iqbal dan syahril. group 
lain semua lima orang so apa aku kisah asal penyertaaan kami diterima je. so aku present dengan
takutnya diatas pentas sambil ditemani iqbal berdepan dengan dua orang juri dari sekolah mana
tah dan dicrowded kan oleh penonton yang wuuhu wuhhhuhuh. *aku rasa aku mabuk wuuhu dah*

ok. dan kiterang x sangka lak kiterang menang dapat no 3 jee.. kira ok lah. tapi rezeki 
Allah nak bagi kiterang terpilih utnuk wakil sekolah kami  bagi bertanding di peringkat imtiaz lak.
struggle punya struggle kami baiki laa sikit presentation kami dan kami kalah. xde rezeki kami nak
menang kat pertandingan tuh. btw, aku dan azri yang jadi presenter masa tuh dianugerahkan
presenter terbaik. ni semua sebab azri laa.. ayata dia power gila kot. yes, dia memang petah berbicara.

then. x lama kemudian. kiterang join lagi prtandingan sem peringkat negeri. kali ni kami
lakukan banyak improvement terhadap research kami. kami dah ada produk. nama dia
charlie's away. sejenis racun yang kami sendiri reka berdasarkan herba terpilih.
yang ni kiterang lagi laa struggle. aku teruk weh kena marah sebab yelah group leader 
macam macam la aku kena balun dengan tcer. tapi semua tulah yang bnyak mengajar aku. yeeeha.
ahli bertambah selepas sem peringkat sekolah

kali ni, kena present sorang diri je atas pentas. berdebar kot. dan selesai presentation aku 
aku rasa down sangat sebab aku x rasa aku dah lakukan yang terbaik. team aku pun nampak
macam kecewa weh. sedih kott. ye lah. letih kot aku prepared untuk pertandingan nih. kena marah
bagai. hmmm. ni lah nama anak  murid. beselah. kah kah kah padan muka kau saifullah.
*ayat nak cheer balik* dan kiterang dapat silver medal je. dan kategori research, kiterang 
no. 3 terbaik keseluruhan. alhamdulillah lah . hmmm. i admit it. i'm not good enough in presenting.
maybe next time aku akan suruh azri pulak yang present .

next contest. kiterang akan bawak research ni untuk peratandingan 
malaysian conference for young scientist tahun depan akhir bulan januari.
moga tuah milik kami.doakan ye. ):

moga tuah untuk next contest.amiin..


1 comment:

i'll appreciate each words from you guys!